Kong Christian den X og egetræet

Når man fra Hørsholm Park går ud af lågen i retning mod Netto, så møder man et smukt ældre egetræ, lige før man når Ørbæksvej. Det står på en lille høj, som i øvrigt fortæller, at dette var jordniveauet, inden Hørsholm Park i 1969 blev opført på den gamle idrætsplads.

Ved egetræet står en sten med indskriften: 26.9. Chr. X 1940.

Efter Danmark blev besat af Tyskland den 9. april 1940 plantede en kreds af borgere i Hørsholm dette egetræ på kong Christian den Tiendes fødselsdag den 26. september 1940. Så i 2012 var træet i hvert fald mindst 72 år – vel nærmere omkring de 80 år. Det var nærmest en trend over hele Danmark på den tid, at man plantede ’mindetræer’. Det skete vel for at samle nationen og styrke nationalfølelsen under den tyske besættelse. I Hørsholm Avis oplyser man således den 23.9.1940, at Sognerådet i Birkerød på Høbjergs top plantede et egetræ i anledning af netop Kongens 70 års fødselsdag. Christian den Tiende, der jo er dronning Margrethe den Andens farfar, blev under 2. Verdenskrig et nationalt samlingsmærke i de mørke år 1940-1945.

Så når vi i hverdagen i Hørsholm Park skal hente mælk og rødvin eller kildevand i Netto, så går vi under grenene på det egetræ, der symbolsk blev plantet under Besættelsen. Et smukt kuppelformet klassisk egetræ, som giver karakter og står smukt mod vores bebyggelse.

Vi har på mange måder en konge-eg stående på vores areal.
Det skal vi passe godt på fremover – og være glade for.

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.